Rośliny stanowią dla nas skarb wyjątkowy: nie tylko mogą być naszym pokarmem, ale i lekarstwem, a ponadto dostarczają nam materiału na narzędzia, schronienie, odzież…
Nie łudźmy się: jedzenie roślin w żadnym przypadku nie będzie wystarczające w przypadku długotrwałego głodu. Jeżeli przyjmiemy, że człowiek całkowicie pozbawiony jedzenia może przeżyć stosunkowo bez wielkich szkód do około miesiąca (jest to wartość indywidualna), spożywanie roślin w takim okresie może być cennym wspomaganiem organizmu. W sytuacjach skrajnych – zapomnijmy o tym…
Rośliny mają jednak istotną cechę – swoją zmienność zależną od pór roku. Należy orientować się, które części roślin nadają się do spożytkowania, prócz tego nie wolno lekceważyć wiedzy o tym, czy roślina nadaje się do spożycia na surowo (również, czy w dowolnej ilości), po krótkiej wstępnej obróbce, czy też musi być pierwej poddane długiemu oddziaływaniu rozmaitych czynników, aby stały się strawne lub straciły właściwości trujących. Nie bez znaczenia jest też miejsce i częstość występowania…
Preferuję następujące podejście – należy uznać, że ważnymi dla nas roślinami będą te, które (prócz ich cechy przydatności) na pewno znamy i odróżniamy, oraz są łatwe do odszukania. Jeżeli już sobie z tym będziemy radzić, warto jest poznać dodatkowo kilka najważniejszych gatunków spoza naszej osobistej listy, które w miarę dobrze da sie odszukać, a które mają wyjątkowo istotne wartości.
- X Agrest
- X Akacja/grochodrzew
- X Babka
- X Barszcz
- X Berberys
- X Bez
- X Biedrzeniec
- X Bluszczyk
- X Borówka brusznica
- X Borówka czarna
- X Buk
- X Bylica
- X Chmiel
- X Chrzan
- X Cis
- X Cykoria
- X Czeremcha
- X Dąb
- X Dziurawiec
- X Dzwonek
- X Fiołek
- X Głóg
- X Gwiazdnica
- X Jabłoń
- X Jałowiec
- X Jarząb
- X Jaskółcze ziele
- X Jasnota
- X Jeżyna
- X Jeżówka
- X Jodła
- X Klon
- X Knieć
- X Kokoryczka
- X Komosa
- X Koniczyna
- X Kozibród
- X Krwawnik
- X Leszczyna
- X Lipa
- X Łoboda
- X Łopian
- X Mak
- X Malina
- X Marchew
- X Mięta
- X Miodunka
- X Mirabelka
- X Mniszek
- …
- Pokrzywa – roślina-skarb – parząca: pobudza ukrwienie i zakończenia nerwowe, zapobiega rozwojowi bakterii, wspiera gojenie; spożywana „czyści krew”, czyli wspiera usuwanie produktów przemiany materii
- …
- Wierzba – kora i liście pozwolą na zahamowanie procesów zapalnych, obniżą gorączkę, zmniejszą ból